Att använda vin i matlagning höjer maträttens smakupplevelser till nya nivåer. Vad sägs om att använda vin på pizzan? Eller varför inte en gräddig pastasås med vitt vin?

Det finns matlagningsvin i livsmedelsbutiker och de är billigare än andra viner. Det är dock otroligt stor skillnad på smaken av matlagningsvin och andra viner. Prova själv att laga samma rätt med matlagningsvin och andra viner, så förstår du skillnaden. Beställ gärna ditt vin från Vinoteket, det är smidigt och enkelt att klicka hem online. De erbjuder dessutom gratis hemleverans. Tänk på att du måste ha fyllt 20 år för att få handla på Vinoteket.

Att tänka på vid val av vin i maten

Undvik helst matlagningsviner då dessa inte alls har samma djupa och mustiga smak som vanligt vin. Lyckas du matcha rätt vin med rätt maträtt kommer du kanske inte få en michelinstjärna, men du lär imponera på dina middagsgäster.

Vilka maträtter passar att använda vin i?

En vanlig maträtt som innehåller rödvin är den franska rätten bœuf bourguignon, eller burgundisk gryta som vi ibland säger på svenska. Dess egentliga namn är bœuf à la bourguignonne, vilket om man översätter ordagrant blir köttgryta på burgundiskt vis. Denna rätt är ett riktigt långkok då den helst ska kokas i minst tre timmar. Huvudingrediensen är nötkött och den innehåller också bland annat champinjoner, lök och tomatpuré och, såklart, det som ger den speciella smaken: rödvin.

Vitt vin är gott att ha i gräddbaserade pastasåser, gärna i kombination med champinjoner, schalottenlök och skaldjur. Det passar också bra i olika varianter av risotto.

Om du ska servera vin till maten är det viktigt att vinet passar med vinet du har i maträtten. Om du är osäker är det ett säkert kort att använda samma vin i glaset som i maten.