Mat och dryck är något som intresserar människor över hela världen. Detta beror mycket på att matkulturen ofta ser olika ut beroende på vart man åker. För att fira sin matkultur har många städer också börjat arrangera matfestivaler. En av dessa matfestivaler ligger i Neapel, Italien.

En festival som hyllar pizzan

Många förknippar Italien med pizza och pasta och detta är något som Neapel tagit vara på. Varje år arrangeras världens största pizzafestival här. Denna festival syftar till att människor ska visa sin uppskattning för pizzan och dess historia. Anledningen till att pizzafestivalen arrangeras i Neapel är att den första pizzan i världen sägs ha bakats här.

Den första festivalen arrangerades år 1995 och sedan dess har festivalen fortsatt att arrangeras. Pizzafestivalen har blir så pass omtalad och populär att vissa andra italienska städer försökt att efterlikna den. Dock har dessa aldrig lyckats bli lika omtalade och populära som festivalen i Neapel.

Aktiviteter på festivalen

Festivalen pågår mellan fem till sju dagar. Under eventet arrangeras olika tävlingar. En tävling går exempelvis ut på att världskända pizzabagare tävlar mot lokala pizzabagare om vem som kan göra den bästa pizzan. Dock skiljer sig pizzan åt från i Sverige då italienare exempelvis inte har kebab och vitlökssås på eller sidan om pizzan.

Festivalområdet består av flertalet bord och matvagnar, detta gör att besökarna kan prova många olika typer av pizzor. Dock har italienarna en favorit vilken också serveras på svenska pizzerior. Detta är den klassiska Margheritan som består av tomatsås och mozzarrella. Vanligtvis brukar italienarna tillaga denna i en stenugn så att brödet blir krispigt och gott.

Festivalen arrangeras vanligtvis varje år i september, men datum och månad kan skifta. Därför är det viktigt att ha koll på datumen inför festivalel innan man som besökare bokar sina flygbiljetter.

Pris till bästa pizzan och dess bagare

I slutet av varje festival utses en pizza och dess bagare till världens bästa. Detta utses i sin tur av en jury som också tar hänsyn till vad besökarna tyckt om pizzorna. Detta gör de genom att kontrollera vilken pizza som sålt bäst under festivalens gång.

Pizzafestivalen är något som rekommenderas att besöka, speciellt om man älskar pizza. Här får man prova på otrolig mat samtidigt som man kan njuta av den vackra omgivningen som Neapel bjuder på.