Även om ytterfilé inte hör till de äldsta varianterna när det gäller köttutbud är det något som används i allt högre grad runt om i världen. Det finns massor av spännande recept att prova på med det här köttet som huvudingrediens. Gärna i kombination med klassiska smaker från något av världens många kök.

Här får du tipsande läsning om hur du kan laga god mat på ytterfilé från gris. Häng med för att inspireras i din matlagning!

Var sitter fläskytterfilé?

Köttdelen sitter på grisens bakre rygg och är en del av kotlettraden. Den kallas för ytterfilé när du tagit bort fettet och skärt köttet smalt. Ibland kan köttdelen även gå under namnet fläskhare. Det är enkelt beskrivet en benfri fläskkotlett och därför alltså tämligen gynnsam att laga mat med.

I jämförelse med fläskfilén är fläskytterfilé något kraftigare och större, vilket är en anledning till att du ofta finner den i mörad variant i butikerna. Det breda formatet är dock något som starkt bidragit till att det här grisköttet blivit så pass populärt på senare tid.

Laga mat på benfri fläskkotlett

Det här köttet går lika bra att använda i vardagsrecept som till finare middagar. Grillad till födelsedagsfesten eller ugnsbakad till kvällsmaten. Med lite marinad blir den extra saftig och lättäten för tänderna eller bara lite olivolja.

Du kan dessutom skära filén i mindre medaljonger som du enkelt steker på hög värme. Antingen äter du köttet som det är eller har i en gryta och låter puttra ihop med andra ingredienser.

Matutmärkelser världen över