Kanske den mest unika matfestivalen i världen heter Monkey Food Festival och som man kanske kan tro av namnet är festivalen inte en stor buffé beståendes av apkött. Festivalen riktar sig till apor och inte människor, vilket har gjort festivalen till en av de mest spektakulära festivalerna i världen. Detta är en av få festivaler där djur, apor i detta fall, äter och människorna är åskådare och får inte äta av maten.

Buffébord för apor

Festivalen arrangeras årligen i Thailand och den går ut på att befolkningen förbereder fruktfat till aporna som bor i staden. Dessa fruktfat visas sedan upp i en parad för att slutligen dukas upp på långa bord. Runt fyrahundra kilo frukt och mat brukar dukas upp till apornas förtjusning.

När aporna sedan får ta del av maten står stadens befolkning och tittar på. De har alltid en förhoppning om att aporna ska välja att äta en viss typ av dessert. Detta då det sägs bringa lycka och tur med sig. Om aporna äter av den kommer befolkningen att få ett bra år. Festivalen har även blivit utnämnd som världens konstigaste matfestival av tidningar i Storbritannien.