En annan världskänd matfestival är dumpling festivalen som hålls varje år i Hong Kong. Dumpling festivalen arrangeras även i övriga delar av Kina, men det är den i Hong Kong som kommit att bli mest känd. Det som kännetecknar festivalen är att det är den mest spännande och färgstarka festivalen som arrangeras i Hong Kong. Festivalen arrangeras från slutet av april till början av maj.

Festivalens höjdpunkt

Maträtten dumplings är festivalens höjdpunkt, därav har festivalen fått namnet Hong Kong dumpling festival. Under festivalen arrangeras även olika evenemang och tävlingar. En tävling består av att män ska klättra upp på en jättestor dumpling gjord av plast. På toppen finns mindre dumplings, även dessa i plast, och syftet är att männen ska hämta ner dessa. Runtomkring sker flertalet uppträdanden såsom lejondans. Detta är inte en dans med fysiska lejon som man kanske kan tro, utan detta är en traditionsenlig dans som sker genom att folk bär lejonmasker.

Självklart finns det även mat att avnjuta under festivalens gång, gatorna är fyllda av olika stånd som säljer dumplings i flera olika smaker. Dessa ska sedan avnjutas tillsammans med andra besökare vid långa bord. Det är inte endast dumplings som går att avnjuta utan även flertalet andra maträtter. Det går även att delta i olika matupplevelser där lokalbor visar hur de lagar olika typer av rätter. Trots att annan mat serveras under denna festival väljer många kineser att endast äta dumplings, vilket är den traditionsenliga rätten.

Festivalen arrangeras var femte månad

Festivalen arrangeras varje år och den firas av kineser på olika platser världen över. Vilket datum festivalen arrangeras beror på en månkalender som de följer. Varje år arrangeras festivalen den femte dagen på den femte månaden och då utgår man ifrån månkalendern.