Det finns även matfestivaler som är lite mer unika, varpå omelett festivalen är en av dessa. Denna festival arrangeras årligen i Bessieres som ligger i Frankrike. Under denna festival går flera olika kockar samman och lagar en jättestor omelett. Denna omelett består av flera tusen ägg och den serveras sedan till befolkningen i staden och de som kommit för att delta på festivalen. Festivalen arrangeras vanligtvis kring påsken.

Historien bakom festivalen

Festivalen grundades år 1973 och har sedan dess kommit att bli känd världen över som en av världens mest unika matfestivaler. Trots att festivalen endast arrangerats sedan år 1973 sägs det att historien bakom sträcker sig mycket längre.

Befolkningen i staden hävdar att festivalen sträcker sig tillbaka till tiden då Napoleon Bonaparte levde. Det sägs att han ska ha besökt Bessieres med sina soldater för att spendera natten i staden. Under kvällen ska Napoleon ha avnjutit en omelett som han tyckte så mycket om att han bad lokalbefolkningen samla ihop alla stadens ägg för att laga en stor version av denna till alla hans soldater. Dock är det ingen som har kunnat bevisa om detta verkligen är sant.