Sverige är ett land med ett hårt klimat. Det är ett land där det på vintern är svårt att få D-vitamin naturligt eftersom solen stiger upp för lågt. På grund av detta varierar svenska maträtter ofta beroende på säsongen. Under vintern är därför måltider med fisk en vanlig syn.

Följande lista är en lista på de mest typiska rätter som måste provas när du besöker Sverige.

1. Klassiska köttbullar

Det finns ingen annan maträtt i Sverige som är mer populär än köttbullar. I städer som Stockholm kan de konsumeras i praktiskt taget varje restaurang. Dessutom kan de köpas i alla mataffärer. Denna rätt passar i alla lägen, även personer med ilningar i tänderna eftersom den är skonsam för tänder och äts varm. Klassiska köttbullar serveras traditionellt med brunsås, potatis, sallad och lingonsylt.

2. Gravad lax

Denna maträtt är mycket populär i skandinaviska länder och har ätits sedan 1600-talet.

Denna aptitretare bestående tunna skivor benfri lax äts vanligtvis med hovmästarsås, färskpotatis och citron.

3. Smörgåsbord

Smörgåsbord är en av Sveriges mest kända rätter internationellt, även om det inte riktigt är en maträtt i sig. Den består av en buffé där många rätter serveras vid bordet och matgäster kan äta efter tycke och smak.

4. Fika

Att fika är ännu en svensk tradition och ett mycket vanligt inslag på arbetsplatser, så kallade “fikapauser” känner de flesta till. Dock är fika ingen maträtt i sig utan snarare en tid på dagen där kaffe tillsammans med söta bakverk eller kakor konsumeras. Det anses vara en väsentlig del av det sociala livet i Sverige. Fika görs inte bara på arbetsplatsen utan görs också vid informella möten med familj, partner och vänner.