En festival som blivit så pass känd att den kommit att arrangeras världen över är Oktoberfest som härstammar från Tyskland. Denna festival syftar till att hylla olika sorters öl och därför har den kommit att klassificeras som en av världens största mat- och dryckfestivaler. Festivalen arrangeras varje år och den lockar flera tusen besökare. Festivalen lockar även människor som inte älskar öl, detta då många kommer för att umgås med vänner och familj. På senare år har det också blivit populärt bland folk att göra egen öl och visa upp på Oktoberfest. Utöver detta serveras också flera traditionsenliga maträtter, bland annat Bratwurst och olika typer av grillat kött.

Festivaler världen över

Oktoberfest har kommit att bli så mycket mer än öl på senare år. Detta eftersom det blivit möjligt att upptäcka olika sorters mat som tagits fram specifikt för att passa tillsammans med ölen. Således har detta gjort att festivalen lockar människor som är intresserad av mat också.

På grund av festivalens stora framgång hålls det nu också liknande evenemang runtom i världen, men den officiella Oktoberfest hålls varje år i München, Tyskland. Festivalen pågår i 16 till 18 dagar och den börjar i mitten av september för att sedan avslutas första söndagen i oktober. De senaste åren har över sex miljoner människor besökt München för att gå på den världskända festivalen.

Festivalen är en viktig tradition

Den första Oktoberfest arrangerades år 1810 och detta har gjort att det blivit en viktig tradition för München och Tyskland. Festivalen har därefter utvecklats sedan starten men konceptet är detsamma. Det vill säga att hylla ölen och umgås med vänner. På senare år har det även tagits fram en speciell öl som kommit att kallas för just Oktoberfest. Denna brukar det drickas flera liter av under festivalens gång. År 2013 serverades det exempelvis cirka sju miljoner liter av just denna ölsort.

Då festivalen anses vara en viktig tradition har det även blivit vanligt att besökarna bär traditionsenliga kläder som härstammar från festivalens ursprung. Detta har gjort att festivalens besökare klär sig enhetligt och att festivalen fått ett roligt kännetecken.

Mer än bara öl

Då festivalen blivit så stor och omtalad har den utvecklats betydligt under de senaste åren. Nuförtiden kan man som besökare åka karuseller och delta i olika aktiviteter under festivalens gång. En aktivitet som anordnas är den klassiska tävlingen som mäter en persons styrka och skicklighet. Denna har kommit att bli mycket populär bland män som vill visa upp sin styrka.

Många besökare önskade förr i tiden att de kunde ta hem souvenirer från festivalen. Detta är något som arrangörerna tagit fasta på och nuförtiden finns flertalet butiker och stånd som säljer olika typer av souvenirer. Exempelvis kan man köpa de kända ölglasen som folk dricker ur på festivalen.