Ett av de länder där konkurrensen är som hårdast bland kockar är i USA. I sin tur finns också några av de finaste utmärkelserna här. En av dessa heter James Beard Foundation Awards och den ger priser till kockar, restauranger och matkritiker varje år. Eventet där priserna delas ut sker den femte maj varje år, detta efter kocken James Beards födelsedag.

Historien bakom eventet

Priserna börjades delas ut år 1990 och det delas ut priser i en mängd olika kategorier. År 1994 började man även sända eventet via TV i USA. Syftet med eventet är att lyfta fram kockar, restauranger, författare och kritiker under det gångna året, men också skapa en knutpunkt bland matälskare världen över.

Olika typer av priser

 

Sedan eventet introducerades har en mängd olika typer av priser introducerats. Bland annat kan man få pris som bästa matkritiker, bästa författare och framförallt bästa restaurang. Detta har gjort att eventet numera är världskänt och inte endast handlar om USA.

Priserna röstas dock inte fram av folket, utan en noggrant utvald jury röstar tillsammans om vem som ska vinna priserna. I sin tur är ofta de som sitter i juryn världskända kockar och matkritiker. Sammanlagt består juryn av över 100 personer som röstar därefter individuellt om vinnarna. På senare tid har det blivit vanligt att många av de i juryn också är med och tävlar om ett pris. Detta sker på grund av att matbranschen är relativt sluten och många av de duktiga kockarna är aktiva under flera år.