Maten påverkar inte bara vår vikt och vår hälsa utan även tänderna i stor utsträckning. De flesta känner till att socker är en stor bov när det kommer till hål i tänderna, men även konsistensen på maten spelar stor roll.

Fina tänder – en klassfråga

Estetiskt snygga tänder är och har länge varit något som bara de med mycket pengar har kunnat unnat sig. Men många väljer att spara ihop pengar bara för att kunna ordna sina tänder och en del tar även lån för att finansiera tandläkarbesöket. En trend just nu är att skaffa tandkronor för att få det perfekta leendet. Men det finns mycket man själv kan göra för att förbättra sina tandrader.

Tänk på vad du äter

Mycket tyder på att anledningen till att moderna människor har så sneda tänder beror på att vi äter för mjuk mat som pasta, mos och kokade grönsaker. Våra förfäder hade betydligt rakare och starkare tänder. Ju hårdare maten är, desto starkare signaler sänder det till tänderna att hålla sig raka för att kunna tugga sönder maten ordentligt, men om maten är för mjuk har tänderna ingen anledning att hålla sig raka. Eftersom tänderna flyttar på sig genom hela livet, finns det mycket vi kan göra för att påverka hur de rör sig. Att äta hård mat som nötter, kött och tugga tuggummi mellan måltiderna kan stärka tänderna och få dem att hålla sig raka. Att maten är näringsrik är också viktigt. Tänderna påverkas mycket av näringsbrist, men överkonsumtion av socker, te och kaffe är inte heller bra för tandemaljen och dess kulör.

Rätt hållning ger rätt tandrad

När man inte äter bör man tänka på vilken hållning man har i munnen. Var vilar din tunga när du inte äter? Ligger den i underkäken eller är den upptryckt mot gommen? För att ansiktet ska utvecklas i rätt riktning och göra plats för tänderna, är det viktigt att tungan är placerad i gommen i viloläge. Munnen ska även vara stängd och tänderna ska ha lätt kontakt med varandra. Att andas med munnen och låta tungan vila i underkäken kommer göra tänderna sneda och bidra till att ansiktet inte växer framåt i den mån som tänderna behöver för att hålla sig på rätt plats.