Kärleken till pasta finns i miljontals hjärtan över hela världen. Detta enkla livsmedel har lyckats etsa sig fast hos många matälskare, kanske just för sin enkelhet men också för att den finns i oerhört många varianter samt att den så smidigt går att kombinera med andra smaker och konsistenser.

Kineserna först ut

Det finns olika teorier om varifrån pasta ursprungligen härstammar. Många ser pasta som en italiensk produkt medan kineserna hävdar att det var Marco Polo som tog med sig pastan till Italien från Kina. Samtidigt menar perserna att det var den sassanidiske kungen Khosrau I som under en viltjakt uppfann pastan. Meningarna må gå isär, men under en arkeologisk utgrävning i nordvästra Kina har man funnit en skål med krusig spaghetti och denna är hela 4000 år gammal. Innan dess var de äldsta referenserna till pasta 2000 år gamla, vilket gör den här upptäckten mycket intressant.

Barilla en av de största

Idag finns över 600 pastasorter världen över och blandningen av mjöl och vatten finns i nästan alla hem, oavsett plats i världen och oavsett om du är rik eller fattig. Ett av de allra största pastaföretagen idag är Barilla; ett familjeföretag som grundades i Parma i Italien år 1877 av Pietro Barilla. Under årens lopp har deras produkter ökat markant och på barilla.com kan du läsa mer om både deras fascinerande historia samt givetvis om deras härliga pasta. Familjens kärlek för pasta har överlevt generationer och företaget är fortfarande i deras ägo, vilket visar på den äkta passion som genomsyrar både familjen och deras bolag.

Pastans segertåg

Pasta älskas av både unga och gamla. Du kan hitta den på en överväldigande mängd middagsbord i hem världen över, men även på de mest eleganta restauranger likväl som i kiosken runt hörnet. Detta, om något, är beviset för att pastan erövrat vår värld och har blivit en stapelvara vart du än vänder dig.