Det svenska knäckebrödet är en klassiker som aldrig går ur tiden. I all sin enkelhet är det älskat av miljoner svenskar, och eftersom det är så lätt att anpassa till olika tillfällen är det något som oftast följer oss från barndomen och genom vuxenlivet.

En mångfald av knäckebröd

En bit knäckebröd med kaviar och ägg – det blir inte mycket enklare än så, men ändå är det något av det mest svenska vi kan tänka oss. I nästan varje kök finns ett skåp där du kan hitta ett paket med gott Wasa knäckebröd, i en eller flera varianter. Det är förmodligen en av framgångsfaktorerna; att det numera går att välja mellan flera olika sorters knäckebröd – tunna, tjocka, i olika former och storlekar, med eller utan frön, och gjorda på olika sädesslag. Alla kan hitta just sin favorit och samtidigt bli nyfikna på att prova någon av de andra varianterna.

Med rätt sorts pålägg passar knäckebrödet in i flera olika situationer, och har gått från att mest handla om en del av vår frukost till att även innefatta lunch, en del av picknickmaten eller varför inte som en del av dessertbrickan med ost och övriga kex? Ett tunt, sprött knäckebröd med krämig dessertost, lite torkat fikon och ringlad honung över kan konkurrera ut de flesta andra osttillbehören. Det är inte konstigt att så många har tagit knäckebröden till sina hjärtan och älskar att sätta tänderna i de hårt gräddade bröden.

Fyll magen med gott och näringsrikt

Att välja knäckebröd istället för ett enklare vitt bröd ger dig en bra start på dagen, då du får i dig fullkorn och näring i form av vitaminer och fiber som kommer med det. Tänk dock på att äta fullkorn med måtta för att inte anstränga mage och tarmarna för mycket. Dock är ett par knäckebröd ingen fara – bara njut. Lägg gärna till annat gott som är bra för din kropp, som till exempel groddar, rucola, avokado, ägg eller lite inlagd sill med klippt gräslök som topping. Experimentera dig fram och upptäck nya fantastiska sätt att piffa till dina knäckebröd.