En utmärkelse som skiljer sig till viss del från de andra är utmärkelsen Food Photographer of the Year. Det som skiljer denna utmärkelse från många andra i branschen är att den inte tilldelas kockar eller restauranger, utan utmärkelsen går till fotografer som fotograferar mat. Utmärkelsen grundades av Caroline Kenyon som tillsammans med sitt arbetslag på The Food Awards Company delar ut det varje år. Priset för vältagna matbilder kan tilldelas både professionella fotografer och amatörer.

Stödjer andra organisationer

Det som är speciellt för utmärkelsen är att den stödjer organisationen Action Against Hunger. Detta är en organisation som syftar till att hjälpa utsatta barn i de mest fattiga delarna av världen. Genom att stödja organisationen kan de ta fram nya hjälpmedel som kan rädda många barns liv. Utöver denna organisation stödjer de även ett sjukhus vid namn Great Ormond Street Hospital Children’s Charity.

Vad krävs för att vinna?

Utmärkelsen betonar en mängd olika tillämpningar som kan användas vid fotografering av mat. De tittar till exempel på porträtt, redigering och marknadsföring. Utöver detta kollar de även personliga bloggar som syftar till att dela med sig av olika matbilder.

Juryn består inte endast av personer som sysslar med fotografering, utan den inkluderar även flertalet personer som är aktiva inom mat- och restaurangbranschen. Personerna i juryn är oftast kända och kan bidra med sin expertis inom branschen.

Olika kategorier

Priset delas ut i många olika kategorier och prisets grundare brukar säga att det finns en kategori för alla fotografer. En kategori syftar exempelvis till att ge utmärkelser till perfekt stylade bilder som ska synas i olika tidningar och magasin. Medan en annan kategori har ett fokus på gruppbilder där familjer äter tillsammans för att fira en religös högtid. Det finns även de bilder som får utmärkelser för att de fångat naturliga bilder på mat, dessa kan exempelvis vara på ett odlingsfält eller inne i en produktionslokal.

Sedan år 2011 har personer från över 77 olika länder i världen deltagit. Således innebär detta att det har skickats in cirka 60 000 matbilder till juryn att bedöma. Då utmärkelsen blivit så populär världen över innebär det nu att den är ett av världens mest prestigefyllda pris. I sin tur innebär detta att priset kommit att bli väldigt respekterat i branschen.